ESENCIA

ESENCIA

ESENCIA

ESENCIA

Festival tradičnej kultúry predstaví najúspešnejších folkloristov z Košického kraja 

Krajský dvojdňový festival, jediný svojho druhu v Košickom kraji, pripravuje Centrum kultúry Košického kraja v košickej Kunsthalle 18. a 19. októbra 2024.

Pripravte sa na jedinečný zážitok plný hudby, spevov, tanca, tradícií, folklóru i remesiel. Centrum kultúry Košického kraja, kultúrna organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti kraja, pripravuje tretí ročník ESENCIE Festivalu tradičnej kultúry Košického kraja. Pestrý program v podaní muzikantov a tanečníkov z Abova, Gemera, Spiša a Zemplína doplnia hostia z iných regiónov aj zo zahraničia. Chýbať nebude skupina Hrdza a tanečný kolektív z Budapešti, Fitos Dezső Társulat.

„O tom, že je Košický kraj výnimočný niet pochýb, a to aj v oblasti ľudovej tvorby. Jediný z krajov systematicky rieši podporu folklórnych kolektívov každej vekovej skupiny, ktorých dnes evidujeme vyše 300. Tento festival je preto jedinečnou ukážkou toho, ako vyzerá náš Systém podpory folklórnych kolektívov Klenoty kraja v praxi. Odštartovali sme ho v roku 2022 a aktuálne je pozornosť sústredená na dospelé folklórne súbory. Festival ponúkne prehliadku najlepšie umiestnených kolektívov z tohtoročnej súťaže Klenoty kraja, ktorej sa zúčastnilo 288 účinkujúcich a ktorých župa, na základe umiestnení, podporila celkovo sumou 10-tisíc eur,“ doplnil Rastislav Trnka, predseda Košického samosprávneho kraja.

Program odštartuje v piatok 18. októbra medzinárodne úspešná world music kapela BANDA z Bratislavy s edukatívnym koncertom pre deti a mládež Banda deťom. Tento výchovný koncert o 9.00 a 11.00 hod. bude určený pre žiakov zo základných a stredných škôl. Interaktívne aktivity aj školy tanca so špičkovými lektormi z celého Slovenska i zahraničia sú na programe od 16.00 hod. Zaujímavosťou festivalu bude o 18.30 hod. otvorenie výstavy Gráty a ancúgy – Ľudový odev Horného Gemera, a to v spolupráci s Gemerským osvetovým strediskom. Výstava mapuje spôsoby obliekania v obciach Horného Gemera. O 19.00 hod sa predstaví Univerzitný folklórny súbor Mladosť z Banskej Bystrice s celovečerným programom Miesto na zemi. Námetom je migrácia a založenie novej identity v špecifických podmienkach multietnickej Dolnej zeme.
Vyvrcholením festivalu bude sobota 19. októbra. Program začne o 16.00 rozprávkou Bábkového divadla v Košiciach Koza odratá a jež. Deti si po predstavení budú môcť zatancovať a zaspievať v školičkách tanca a spevu. Jedinečnou bodkou festivalu bude galaprogram od 18:00 hod. ESENCIA folklóru Košického kraja pod taktovkou Pavla Pitoňáka a Marianny Svoreňovej, ktorý predstaví folklórne bohatstvo regiónov Košického kraja. Milovníci folklóru uvidia najlepšie kolektívy tohtoročnej súťažnej prehliadky Klenoty kraja: Folklórny súbor Borievka z Košíc, Ilosvai a Ilosvai Aszú z Veľkej Idy, sólisti zo súťaže Šaffova ostroha, kolektívy z hudobno-speváckej súťaže Vidiečanova Habovka i hostia festivalu. V druhej polovici galaprogramu sa predstaví profesionálny tanečný kolektív z Budapešti, Fitos Dezső Társulat s tanečným divadlom Embertánc – Tancujúci človek.

„V predstavení môžeme vidieť vedomosti, skúsenosti a hodnoty našich predkov z dávnych čias premietnuté cez našu vlastnú prizmu. Našim cieľom je aj pomocou festivalu Esencia tieto hodnoty viesť ďalej, učiť sa z nich a nenechať ich plynúť do stratena“ doplnil Michal Kupec, riaditeľ Centra kultúry Košického kraja.

Záver festivalu bude patriť skupine Hrdza, ktorá od 21.00 hod. roztancuje všetky vekové kategórie.

Okrem hlavných podujatí čaká na návštevníkov množstvo sprievodných aktivít – remeselné tvorivé dielne a trh tradičných výrobkov „Ulička remesiel“ Remeselníckeho inkubátora RINK v spolupráci s Gemerským osvetovým strediskom, premietanie starých záznamov a videí s tematikou tradičnej kultúry, tanečné domy, tanečné zábavy s ľudovými hudbami.

Program celého festivalu s možnosťou zakúpenia vstupeniek je zverejnený na: www.tradiciekraja.sk

Cena vstupeniek
Permanentka na celý festival:
Dospelí: 16,- €
Deti do 15 rokov, dôchodcovia a ZŤP: 8,- €

Denný lístok (piatoksobota):
Dospelí: 10 €
Deti do 15 rokov, dôchodcovia a ZŤP: 5 €

Podujatie finančne podporil Košický samosprávny kraj a z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.
Mediálny partner: Rádio Regina Východ

Galéria obrazov

Externý odkaz:

Ďalšie články:

Slovom a obrazom – slávnostný program

Kreatívne talenty kraja vynikli v súťaži Slovom a obrazom O tom, že umenie...

SAMARITÁNI Z MARKOWEJ

Fotografie z archívu Jozefa Ulmu v interpretácii výtvarníka Arkadiusza Andrejkowa z Poľska Spolupráca kultúrnych...
Výsledky vyhladávania sa Vám zobrazia stlačením tlačítka "Enter" na klávesnici.